Träblås

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä (men metall förekommer).

TräblåsinstrumentTräblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare produceras genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet.

Träblåsinstrumenten kan indelas i två grupper beroende på hur ljudet uppstår och dessa grupper är rörbladsinstrument samt flöjter. Hos rörbladsinstrument uppstår ljudet genom en eller flera vibrerande tungor och det finns två typer av munstycken, vilket antingen har ett enkelt, saxofon och klarinett, eller dubbelt s.k. rörbladsmunstycke, oboe och fagott.

En flöjt har inte denna uppbyggnad, utan luften sätts i svängning genom att den inblåsta luften slår i en skarp kant. Här kan du välja tvärflöjt eller blockflöjt.

Saxofon är ett träblåsinstrument trots att den är tillverkad av mässing eftersom instrumentet har ett rörblad, liksom tvärflöjten är ett träblåsinstrument som är tillverkad i silver eller guld men förr var gjord av trä .

Webbanmälan

Webbredaktör: Helena Rosander
Senast uppdaterad: 2017-02-16

skriv ut sidan Dela med dig: Bokmärk och dela

Webbanmälan

Anmäl dig till Huddinge kulturskola direkt här på webben!
starta webbanmälan

Du som går i kulturskolan!

grön prickVill du fortsätta i kulturskolan nästa termin? Då behöver du inte göra någonting! Höstterminen börjar v. 35 och du blir kontaktad av din lärare innan start. Vårterminen börjar vecka 3, torsdagen den 17 januari.

röd prickOm du däremot vill göra uppehåll eller sluta, ska du avanmäla dig via formuläret på den här på länken. Senast 1 juni vill vi ha din avanmälan inför höstterminen och 1 december inför vårterminen.
starta avanmälan

Kulturskolans ämnesplaner

Kulturskolans ämnesplaner

Kulturskolan har arbetat fram ämnesplaner. Här finns de att läsa. (öppnas i nytt fönster)